Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije Na prvo stran


Aktualno  Prireditve

 

Prireditve

Tradicionalni Crex night

Letos bo potekal že dvanajsti tradicionalni »Crex night« - tradicionalno štetje kosca na Cerkniškem jezeru, ki poteka prvi vikend v juniju. »Crex night« je pomembna naravovarstvena akcija, kjer se v eni noči popišejo vsi pojoči samci na jezeru hkrati pa je tudi nepozabno doživetje.

Nočni izleti na projektna območja:

Ljubljansko barje

Kosec je travniška ptica, ki svoje pevske sposobnosti preizkuša v nočnem času. V začetku maja se vrnejo k nam iz prezimovališč v Afriki, ter si pri nas poiščejo primerne travnike za paritev. Med paritvenim obdobjem samci kličejo samice na prepoznaven način, ki spominja na brušenje kose. Na Ljubljanskem barju gnezdi le še kakšnih 150 parov.

Vas zanima kako se kosci oglašajo? Pridružite se nam na nočnem izletu na Ljubljansko barje, kjer bomo spoznali kosca in druge ptičje vrste.

Prvi izlet bo 11. junija 2004. Dobimo se pred picerijo MARS v vasi Brest ob 21.30.

Drugi izlet bo 18 junija 2004. Dobimo se na koncu vasi Bevke (za zadnjo hišo v Bevkah) – v smeri proti Ljubljanici ob 21.30.

Med nočnim raziskovanju bližnjih poti bomo prisluhnili petju in poskušali identificirati »kdo poje«. Izlet bomo zaključili predvidoma ob polnoči. V primeru dežja bo izlet prestavljen.

Zaželjena je terenska obutev in obleka, če imate baterijo, jo vzemite seboj. Izlet bodo vodili ornitologi iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije.

Za dodatne informacije lahko pokličete na društvo na 01/426-58-75 oz. vodjo izleta Luko Božiča na 041-513-523.

Predavanja

V sklopu projekta bo organiziranih več izobraževalnih predavanj, ki bodo namenjena splošni javnosti, nekatera pa tudi posebnim skupinam (lokalni prebivalci, kmetje, šolarji…).


Predavanja za splošno javnost:

V prvem sklopu predavanj bomo predstavili globalno ogroženo vrsto ptice - kosca ter triletni projekt »Vzpostavitev dolgoročnega varovanja kosca (Crex crex) v Sloveniji«, ki ga izvaja Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije. Projekt je financiran s strani Evropske komisije preko finančnega mehanizma LIFE – Narava III.


DOPPS - BirdLife Slovenia, Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije
p.p. 2990, Tržaška 2, 1001 Ljubljana, Tel.: 01 426 58 75, Fax.: 01 425 11 91
dopps@dopps-drustvo.si
Copyright © DOPPS  Vse pravice pridržane.