Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije Na prvo stran


Projektna območja   Cerkniško jezero   Raba prostora

 

Raba prostora

 

Ocenjujemo, da je približno 40% IBAja Cerkniško jezero trenutno v rabi kot kmetijsko zemljišče. Košnja oz. gojenje travnikov je večinoma ekstenzivno, kar omogoča preživetje travniških vrst ptic. Na severnem delu je nekaj tudi pašništva, v bližini naselij pa so intenzivneje obdelane njive. Nekateri kmetje plavje in trstišča zažigajo. Večina prebivalstva niso pravi kmetje in jim je glavni vir zaslužka zaposlitev v obrti in industriji.

 

 

Turizem je na območju jezera precej neurejen, kakih 20% površine jezera pa občasno služi za turistične namene. Vodni športi (vožnja s kanuji, jadranje, plavanje) se odvijajo predvsem okoli Vodonosa, občasno pa po celem jezeru. Na celotnem projektnem območju smo lahko priče divjemu kampiranju, vožnji z motokros motorji in preletom z motornimi zmaji. Zelo je obljudena tudi kolesarska pot okoli jezera, kar pa ptic ne vznemirja preveč. Problematični so turistični sprehodi, še posebej s spuščenimi psi. V preteklosti je potekal poskus stalne ojezeritve jezera, ki pa je propadel.

Ribištvo je bilo nekdaj za prebivalce zelo pomembno, posebej ob usihanju jezera. Danes pa je prisoten predvsem športni ribolov, ki je precej intenziven in se odvija na celem jezeru. Tudi lov na jezeru je občasno intenziven (streljanje rac).

Ocenjujemo, da je kakih 40% jezera v naravnem stanju, brez gospodarskih posegov.

 

 

DOPPS - BirdLife Slovenia, Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije
p.p. 2990, Tržaška 2, 1001 Ljubljana, Tel.: 01 426 58 75, Fax.: 01 425 11 91
dopps@dopps-drustvo.si
Copyright © DOPPS  Vse pravice pridržane.